tisdag 24 mars 2009

I romanen har alla rätt - på sitt eget sätt

Författaren Daniel Kehlmann menar att det som gör romanen som form så fantastisk är att i en god roman har var och en av romanens karaktärer rätt, utifrån sina utgångspunkter. Läsaren får en unik möjlighet att lyssna till olika sanningar och förstå att det kan finnas motsatta perspektiv som ändå båda är rätt.

Kehlmann säger att detta är anledningen till att tyranner hatar romaner och att böcker bränns i diktaturer. För den som vill propagera för en enda sanning och tysta alla andra röster är romanen ett hot.

En utgångspunkt för systemcoaching är att alla de personer som ingår i systemet har rätt - men bara delvis. Ett system kan i det här fallet vara till exempel två personer i en nära relation, en familj, en arbetsplats eller en organisation. Varje person har sin version och varje röst i systemet är viktig. För att förstå helheten behöver man lyssna på alla rösterna - varje enskild person och dessutom systemets egen röst. Om någon i systemet tystnar eller tystas så saknas en ton i ackordet.

Vilka system ingår du i? Och var behöver du göra din röst hörd nu, som en viktig del i helheten?

Inga kommentarer: